Lubisz domowy chleb? Hmm, ta pachnąca i chrupiąca skórka, ten rozpływający się w ustach smak....Dlaczego by takiego chleba nie przygotować samemu? To bardzo proste – wystarczy mąkę wymieszać z solą, dodać płatki, słonecznik, dynię i sezam, a całość wymieszać razem w jednym naczyniu. W osobnej misce trzeba przygotować drożdże – pokruszyć je, dodać cukier i zalać letnią wodą. Taką konsystencję trzeba odstawić na 10 minut a dopiero po tym czasie wymieszać ją z mąką i ziarnami. Chleb piecze się na blachach typu „keksówka” - przez wlaniem ciasta powinno się je natłuścić olejem i podsypać kaszą bądź bułką tartą. Teraz można wlać ciasto do połowy wysokości blachy, przykryć je ścierką i odstawić na godzinę. Następnie blachę wstawić do piekarnika i piec przez około godzinę w temperaturze 200 stopni. Gotowy chleb zachwyci niejednego!
